Strije su promene na koži koje se pojavljuju usled hormonalnih promena. Najčešće se pojavljuju kod žena, a nešto ređe kod muškaraca. Tokom trudnoće hormoni imaju zadatak da omekšavaju kolagen. Odnosno, na taj način koža postaje sve elastičnija. Iako se najveći broj strija javlja u trudnoći, nisu povezane samo sa ovim stanjem. Često se javljaju usled naglih promena u kilaži, ili pubertetu kada se telo intenzivno razvija.

Strije nastaju kao posledica zagušenja kože. Strije su ožiljci – najčešće linije (striae, striae distenase 8SD), striae atrophicans, striae gravidarum).

Najčešće pogađaju sledeće delove tela:

stomak

grudi

bokovi

zadnjica

bedra

Nekoliko zanimljivih činjenica o strijama

 • Strije su crvenkaste ispupčene linije, koje kasnije postaju plavo-roze. Vremenom postaju sve više bele, ali i ne manje vidljive. Pojavljuju se onda kada dođe do nagle promene kilaže.
 • Trudnoća, period puberteta je period kada vrlo lako i brzo nastaju strije.
 • Postoji vrlo malo naučnih dokaza koji pomažu pri uklanjanju strija.
 • Strije obično nestaju bez posebnog tretmana i ne predstavljaju dugoročan zdravstveni problem.

Znaci i simptomi

Pre nastanka strija mogu se pojaviti tanke crvene linije. Koža deluje kao da je nadražena i svrbi. Kasnije strije postaju modro crvene boje, ljubičaste ili tamno crvene, u zavisnosti od tena kože. Vremenom postaju beličaste boje. Postepeno postajo manje vdiljive, ali taj proces traje dugo, čak godinama.

Uzroci nastanka strija

 • TRUDNOĆA: Jedan od glavnih razloga nastanka strija je trudnoća. Strije se pojavljuju čak kod 50 – 90% trudnica.
 • PUBERTET: Nagli rast i razvoj mladih u periodu puberteta. U tom periodu usled hormonalnih promena i promena kilaže i razvoja tela nastaju strije.
 • NAGLO POVEĆANJE TELESNE TEŽINE: Strije nastaju pri dobijanju i gubitku kilograma.
 • RAZNI ZDRAVSTVENI UZROCI: Postoje zdravstveni razlozi koji mogu uzrokovati nastanak strija. Jedan od njih je Marfanov i Cushingov sindrom. Marfanov sindrom uzrokuje manju elastičnost kožnog tkiva. Cushingov sindrom uzrokuje da telo proizvodi previše hormona, što vodi bržem povećanju telesne težine i krskosti kože.

Rizik od nastanka strija

Brojni su faktori povezani sa nastankom strija, a dokazi su različiti. Nastanak strija najčešće se povezuje sa:

 • porodičnim nasleđem
 • hroničnim bolestima
 • indeks telesne težine (BMI) pre trudnoće
 • težina ploda tokom trudnoće

Kako prepoznati nastanak strija?

U NUXE-u s ponosom tvrdimo da su sve žene čarobne. Ipak ponekad na svom telu uočavamo neke nepravilnosti, a jedne od njih su strije. Njihov nastanak se ne može sprečiti, a postojanje i vidljivost se ne mogu potpuno ukloniti. Ali ukoliko sledite male beauty savete možete lako pomoći pri sprečavanju strija:

 • održavajte zdravu težinu
 • izbegavajte yo-yo dijetu,
 • obezbedite sebi uravnoteženu ishranu bogatu vitaminima i mineralima (vitamin A i C, cink)
 • pijte 6 do 8 čaša vode svaki dan
 • Pospešite cirkulaciju – redovna masaža, pod tužem sa spužvicom za kupanje je odlična da probudite cirkulaciju, i pomaže pri smanjenju vidljivosti strija. Kada su strije u fazi crvene boje, vidljivost je najlakšse umanjiti.
 • Piling i hidratacija – odstranjivanje izumrlih ćelija s kože pomaže pri nastanku nove, mlade kože. Na taj način se pospešuje regeneracija kožnih ćelija, a strije postaju manje vidljive.

Čaroban ritual iz srca prirode:
ČAROBNO SUVO ULJE!

Čarobno suvo ulje Florale

Suva ulja su omiljena ulja žena širom sveta. NUXE, broj 1 anti-age nega u francuskim apotekama, se može pohvaliti savršenim proizvodom. Kultno Čarobno suvo ulje, Huile Prodigieuse®, dokazano deluje na smanjenje vidljivosti strija za 30%, što je dokazano od strane dermatologa.

7 dragocenih biljnih ulja u 1 staklenoj flašici čistog užitka

Formula Čarobnog suvog ulja Huile Prodigieuse® sadrži 98,1% prirodnih sastojaka, i svojom nežnom i izuzetno suvom teksturom, koja ne sadrži silikone i ne ostavlja masan trag na koži, te svojim neponovljivim mirisom, ne ostavlja nijednu damu ravnodušnom.

Antioksidacijsko i  anti-age delovanje Tsubaki ulja i obnavljajuće arganovo ulje pomažu delovanje Čarobnog suvog ulja.

Ulje slatkog badema, omekšava, ulje kamelije hrani, ulje borača zaglađuje kožu. Dok ulje lešnika hidrira, ulje makadamije umiruje kožu. Dodatno je obogaćeno vitaminom E, čuvenim vitaminom mladosti koji ima antioksidacijski efekat.

Svih 7 dragocenih biljnih ulja u formuli Huile Prodigieuse® je dobijeno hladnim ceđenjem, što je ekološki prihvatljiv proces, pri kome se dobijaju visoko kvalitetna ulja, bogata masnim kiselinama, koja savršeno prijaju koži i kosi.

Za neodoljiv miris zaslužne su ženstvene note pomorandžinih cvetova, bergamota, ruže, magnolije, kokosa i vanile.

Strije mogu biti naš zajednički i veliki problem, ali se možemo utešiti činjenicom da je to trenutni problem koji se može ublažiti. Ne predstavlja dugoročan zdravstveni nedostatak, ali može uticati na naše samopouzdanje. Zato svakog dana imajte raznoliku ishranu, pijte dovoljno vode i priuštite SEBI – trenutak čistog užitka. Razmazite se Čarobnim suvim uljem Huile Prodigieuse®, koje dokazano deluje na smanjenje vidljivosti strija, a njegov kultni miris budi sva čula.

Da li Vam je ova priča bila poučna?