Sve veći broj žena je osvešćen i brine o tome što sadrže proizvodi za negu kože koje koriste. Svest o mnogim negativnim učincima sintetičkih sastojaka te njihovoj štetnosti za naše zdravlje znatno je porasla.

BIO-BEAUTÉ® by NUXE predan je poštovanju francuskih i evropskih sertifikata kako bi se osigurala transparentnost i kvalitet.

Organska regulativa

Organska poljoprivreda, kao i opšta pravila proizvodnje, strogo je regulisana i kontrolisana širom sveta (od 1991. u Evropi). Kontrola i regulatorni propisi primenjuju se na uzgoj i proizvodnju organske hrane namenjene ljudskoj ili životinjskoj upotrebi. Oni imaju direktan utjicaj na definiciju organskih sastojaka koji se koriste u kozmetičkim proizvodima.

 Samo tri zemlje u svetu imaju regulisane propise vezane uz kozmetičke proizvode kao “finalne proizvode”: Australija, Kalifornija i Quebec. Za ostale regije i zemlje, zahtevi i preduslovi za organske kozmetičke proizvode definisani su standardima specifičnim za svaku etiketu.

Zahtevi da kozmetička industrija danas proizvodi 100% prirodne i organske proizvoda bili bi vrlo restriktivni i praktički nemoguće izvedivi. Uz nekoliko izuzetaka, ključne sastojke potrebne za formulaciju često ipak nije moguće pronaći u prirodi.

Kao rezultat toga, za prirodne i organske proizvode uopšteno se prihvataju sledeće kategorije sastojaka:

 • Prirodni sastojak: biljka, mineral, morski ili životinjski sastojak proizveden bez ikakve hemijske modifikacije
 • Organski sastojak: svaki proizvod iz proizvodnje uspeva u skladu s kontrolisanom metodom organske proizvodnje propisanom odgovarajućim zakonima o ekološkoj poljoprivredi
 • Sastojci prirodnog porekla: prirodni sastojak obrađen u skladu s odobrenim hemijskim procesima s ciljem stvaranja spoja koji se ne može naći u prirodi
 • Sintetički sastojak: hemijski sintetički sastojak je dopušten ukoliko nema alternative. Ovi sastojci ključni su za održavanje sigurnosti proizvoda (konzervansi, pH regulatori).

Kategorije sastojaka u organskim proizvodima

Akreditacija “organskog proizvoda” uopšteno zavisi od koncentracije od 3 vrste prethodno definisanih sastojaka:

 • Organski sastojak: svaki standard navodi propise donesene kako bi potvrdio sastojak kao organski. U Evropi, na primer, tela za sertifikaciju se odnose na regulaciju od 28. jula 2007. o ekološkoj proizvodnji i označavanju organskih proizvoda.
 • Sastojci prirodnog porekla: standardi opšteno navode poreklo ovih sastojaka i listu prihvaćenih proizvodnih procesa za njihovo dobijanje.
 • Sintetski sastojak: standardi primenjuju ograničenja upotrebe za određene kategorije sastojaka kao što su konzervansi, mineralni pigmenti itd.

Écocert® certification

Écocert® Francuski kontrolni i sertifikacijski organ, ustanovljen 1991. godine, čija je delatnost nadzirana i priznata od strane državnog organa. Vodeća je oznaka u Evropi (110 država) i najpoznatiji sertifikacijski organ, a nezavisno je od kozmetičkih marki.

Za dobijanje sertifikata proizvodi moraju ispunjavati 3 uslova:

1. Zahtevan postotak sirovina u formulama za dobijanje ekološke i Bio oznake

 • Barem 95% svih sastojaka mora biti prirodno ili prirodnog porekla
 • Ne više od 5% svih sastojaka sme biti sintetičko
 • Bar 95% svih biljnih sastojaka mora biti sertifikovano kao Organski
 • Bar 10% svih sastojaka mora biti dobijeno iz organskog uzgoja

2. Proizvodni proces

 • Procesi prirodne ekstrakcije bez otapala (namakanje, ceđenje, destilacija)
 • Procesi proizvodnje i prerade koji ne zagađuju okolinu te su ugodni za zdravlje i okolinu
 • Testiranja nisu sprovedena na životinjama

3. Obvezna transparentnost kroz produkcijski lanac

 • Kontrola svih ulaznih sirovina i sertifikovanje finalnih proizvoda
 • Označavanje udela svih Bio i prirodnih sastojaka koje sadrži svaki proizvod
 • Celokupna redovna kontrola proizvodnog procesa

Oznaka Cosmebio®

COSMEBIO® je francusko stručno udruženje posvećeno ekološkoj i Bio kozmetici, ustanovljeno 2002. godine.

Smatra se najvažnijim Bio kozmetičkim udruženjem u Evropi koje ima više od 400 firmi članova (uzgajivači, dobavljači sirovina, proizvođači) specijalizovanih u organskoj proizvodnji.

Da bi dobila ovu oznaku, firma mora biti član udruženja, pridržavati se statuta i posedovati sertifikat od Écocert® ili neke druge organizacije za izdavanje sertifikata.

Ecocert® i Cosmebio su dva gotovo  najzahtevnija tela u smislu sertifikacije i označavanja proizvoda.

Proizvođače se auditira dvaput godišnje (jedna zakazana poseta i jedna iznenadna poseta) od strane inspektora firme Ecocert®, dok se kancelarije pregledaju jednom godišnje.

Više o organskoj kozmetici pročitajte ovdje

Ova inspekcija pokriva kontrolu proizvoda, sirovina, pakovanja, distribucije i dokaze.

Ove oznake su priznate i od strane potrošača.

BIO-BEAUTÉ® by NUXE ispunjava sve navedene uslove te poseduje sertifikate!