Pranje i dezinfekcija ruku je osnovno oružje u borbi protiv virusa, a posebno korona virusa koji nas je pogodio u poslednjim danima. Međutim za sve tipove kože, a posebno one koji imaju izrazito suvu kožu, čak i sklonu ekcemima, preterana neophodna dezinfekcija može uticati na kožu ruku. Čak i osobe sa zdravom kožom, i negovanim rukama, su posebno ovih dana sklone oštećenjima i suvoj koži pod uticajem sapuna i dezinficijenasa.

Naime, sredstva za dezinfekciju ruku mogu ukloniti zaštitne lipide u epidermu (gornjem sloju kože), „otrgnuti“ ih sa kože, što dovodi do oštećenja kožne barijere, a samim tim koža postaje podložnija infekcijama i osetljivija, a zagađujuće čestice lakše prodiruu kožu i oštećuje je. Pod uticajem prekomerne upotrebe sapuna, iritansi dovode do nastanka dermatitisa. Koža počinje da svrbi, peruta se, puca, te poprima crvenu boju.

Za sada, dokazano je da su sredstva na bazi alkohola jedina delotvorna u borbi sa korona virusom. A kako je poznato je da alkohol dodatno isušuje kožu, neophodno je posebno negovati u ovim danima.

Prvi korak u higijeni svakako jeste:

Pranje ruku

Temeljno, dvadesetak sekundi, isključivo tvrdim, a ne tečnim sapunima. Ruke dobro nasapunjati, a potom barem 20 sekundi trljati, vodeći računa da se dobro operu delovi između prstiju, kao i pod noktima. Ispiranje isključivo vrućom vodom, jer virus ne opstaje na temperaturama iznad 25C.

Sušenje ruku

Nemojte ostavljati da se ruke suše na vaduhu. Nikako, ali nikako ne koristite sušače ruku na javnim mestima, jer je od vajkada poznato da slične moderne sprave razduvavaju bakterije i viruse. Takođe, sušenje ruku na vazduhu, razmnožava iste. Stoga, čist peškir ili papirna maramica je jedini izbor za pravilno sušenje.

Dezinfekciona sredstva

Nakon pranja ruku, neophodno je ruke dezinfikovati sredstvima koja sadrže minimum 60% alkohola.

Nega ruku posebnim kremama za ruke

Nakon dezinfekcije ruku, neophodno je ruke tretirati kremama koje su namenjene isključivo rukama. Hidratantne i hranljive kreme su od vitalnog značaja u prevenciji zdravlja kože ruku. Održavaju zaključavanje vlage unutar kože, te obnavljaju i hrane epidermalni sloj kože.

Beauty savet

Uveče, pre spavanja, ruke u debelom sloju namažemo kremom, te nanesemo pamučne rukavice. Raduj se jutru, jer će ruke biti mekane, nahranjene i mladolike.

Dakle, panika je bespotrebna, briga o zdravlju i higijeni je potrebna. Briga o koži ruku je preko neophodna.

Kako prepoznati savršenu kremu za ruke?

Najsavršeniji sastojci iz prirode utkani su u bogatu NUXE Rêve de Miel® Kremu za ruke i nokte. Ova legendarna krema za ruke, sadrži obilje vitamina E i samo najslasnije prirodne sastojke koji deluju na hidrataciju, hranjenje, obnovu i zaštitu kože ruku tokom cele godine: hidratantni i obnavljajući med bagrema, hranljiva biljna ulja suncokreta, avokada, kokosa, argana, slatkog badema i nevena te nezamenljivi shea buter.

Vitamin E

Jedan od najvažnijih vitamina, vitamin E ili tokoferol, poznat i kao ‘vitamin mladosti’, izuzetno je moćan antioksidans koji deluje na intenzivnu zaštitu ćelija kože od prevremenog starenja.

Med bagrema

Još su drevne civilizacije Egipta i Kine prepoznale med kao jedan od najboljih saveznika za obnovu suve i oštećene kože. Bogat šećerima, med bagrema pomaže u obnavljanju i jačanju kožne barijere, te deluje intenzivno protiv dehidratacije. Stari Egipćani su med koristili u nebrojeno svrha. Kao poslasticu do lekovitog sredstva – kao antiseptik, za lečenje rana, stomačnih problema, kao kozmetiku…

Dragocena biljna ulja

Ništa ne hrani kožu tako dobro kao bogata prirodna, biljna ulja. Za razliku od mineralnih ulja, biljna ulja prodiru u dublje slojeve epiderme nadomeštajući izgubljene lipide i podstičući stvaranje novih lipida, dok za razliku od mineralnih ulja koja samo stvaraju film na površini kože. Zahvaljujući visokom udelu esencijalnih masnih kiselina, savršena su nega za suvu i oštećenu kožu.

Ulje suncokreta bogato je linoleinskom kiselinom koja poseduje snažno hidratantno, hranljivo i obnavljajuće delovanje pa ujedno podstiče prirodnu proizvodnju 3 glavne grupe lipida u koži.

Ulje argana poreklom iz Maroka, sadrži čak 80% nezasićenih masnih kiselina koje obezbeđuju učinkovitost i deluju na obnavljanje lipida u koži.

Nezamenljivi shea buter – Već slavni shea buter (poznat i kao karite buter) izuzetno je bogat sastojcima poput nezasićenih masnih kiselina i vitamina, zbog čega u trenu umiruje i omekšava kožu, i uklanja osećaj zatezanja.