Koža je mnogo više od pokrivača našeg tela. Ona je prava zaštitna barijera koja telo štiti od oštrih spoljašnjih uslova te održava preko potrebnu hidrataciju. Stoga je nega tela jednako važna kao što je i nega lica.

Naša koža voli rutinu. Zato je važno pronaći odgovarajuće proizvode za svakodnevnu primenu, a koja će nahraniti kožu te joj pružiti potrebnu hidrataciju i svežinu. Pritom trebamo voditi računa o sledećem:

  • osnovni koraci nege: čišćenje, piling, hranljiva nega, osveženje i, iznad svega, hidratacija,

  • sastojci proizvoda za negu trebaju biti srodni koži te prirodnog porekla, a kako ne bi imali negativan uticaj na kožu, ali i na naše zdravlje (60% svega što nanesemo na kožu završava u našem krvotoku)

  • teksture treba da budu nežne, za što lakšu primenu

  • energišući mirisi pomoći će vam u izazovima vaše ubrzane svakodnevice

Tuširanje

Nega tela prvenstveno podrazumeva dobru higijenu.

Izazov kod proizvoda za tuširanje jest optimalan balans, tj. istovremeno čišćenje kože, kako bi se sprečilo nakupljanje nečistoća i blokiranje pora, uz održavanje normalnih prirodnih funkcija kože. Uz to, proizvodi za tuširanje treba da omoguće što bolju učinkovitost proizvoda za negu, koji se nanose naknadno.

Piling

Naša se koža neprekidno obnavlja, tačnije obnavlja se svakih 28 dana. Lepa koža rezultat je balansa između produkcije novih ćelija te istovremene eliminacije mrtvih ćelija. Međutim, ponekad taj ciklus nije pravilno izbalansiran što dovodi do akumulacije starih ćelija te koža gubi svoj sjaj i postaje gruba.

Redovan piling je stoga izuzetno važan korak u nezi kože jer eliminiše višak mrtvih ćelija i daje, novoj, mladoj koži priliku da zablista. Tako se koža priprema i za lakšu apsorpciju aktivnih sastojaka iz proizvoda za negu. Piling, međutim, ne sme biti previše agresivan, mora sačuvati hidrolipidni film kože, a da bi se sprečilo njeno isušivanje.

Za maksimalnu učinkovitost, idealno je piling raditi jednom do dva puta nedeljno.

Hidratacija

Hidratacija je, bez sumnje, najvažniji korak u svakodnevnoj beauty rutini.

Dobro hidratizovana koža odražava zdravlje, svježinu i mladost.

Hranljiva nega

Koža prvenstveno ima zaštitnu funkciju. Štiti naše telo od spoljašnjih uticaja, UV zračenja, te ima funkciju termoregulacije.

S godinama se prirodno gube lipidi iz kože čime se narušava ta zaštitna funkcija. Koža postaje suva, gubi se gipkost te pojačano reaguje na oštre spoljašnje faktore. Zbog toga je izuzetno bitno nadoknaditi lipide, odnosno masti, kroz upotrebu hranljivih proizvoda. U tom smislu najbolji izbor predstavljaju biljna ulja.

Osveženje

Znojenje reguliše telesnu ravnotežu i osigurava optimalnu temperaturu tela (37.2 ° C) te je uglavnom izazvan porastom temperature, ali i emocijama i stresom. Iako sami znoj nema miris, u kontaktu s bakterijama stvaraju se neprijatni mirisi, što postaje neprijatno, kako za nas, tako i za ljude oko nas.

Znojenje je posebno prisutno na pojedinim delovima tela kao što su, dlanovi, noge, čelo, prsa i, posebno pazuh. Područje pazuha zapravo ima specifična fiziološka svojstva - veliki broj znojnih žlezda i okluzije uzrokuju lučenje znoja, stvarajući veći pH što doprinosi rastu bakterija.

Dva su tipa dezodoransa:

  • Antiperspiranti (sadrže aluminijske hidrokloride) koji blokiraju znojenje, ali time narušavaju prirodni proces
  • Dezodoransi koji ne sadrže aluminijum već, pomno odabranim sastojcima prirodnog porekla, deluju na bakterije i apsorbuju vlagu.