Tokom cele godine izloženi smo spoljašnjim štetnim faktorima poput zagađenja. Takođe, klimatizovane prostorije nisu samo sinonim za leto. Grejanje, suv vazduh, a leti hlor na bazenima, morska so, vetar koji nas povremeno rashlađuje (priznajemo, prija je u tim vrelim danima), UV zraci doprinose da koža postane dehidrirana. Nećemo reći suva, već baš dehidrirana ili isušena.

Još jedna promena koju zasigurno svi primećujemo jeste da zapravo, sunčevi zraci stvaraju pigment kojim se koža brani, ali koža postaje i zadebljala. Pod uticajem UV zračenja oslobađaju se slobodni radikali koji negativno utiču na kolagen i elastin u koži. Uništavaju se elastična vlakna, koža počinje sve brže da stari. Pigment melanina se može nepravilno vezivati, te nastaju pigmentacijske mrlje.

Istraživanja pokazuju da 60-65% ukupne telesne težine čini zapravo voda. Dok se samo u dermisu nalazi oko 6 litara vode, a u celoj koži oko 8 litara. Nažalost, kada u organizam ne unosimo dovoljno tečnosti (barem 2 litra dnevno), organ koji prvi gubi vodu jeste koža. Stoga, hidratacijske kreme sadrže hijaluronsku kiselinu, koju drugačije nazivamo i „sunđer kože“ jer zadržava vlagu unutra nje, kao i velike količine glicerina.

Često se javljaju pitanja nakon koje godine je potrebno upotrebljavati hidrataciju?

Dehidrirana, žedna koža, se javlja u svim starosnim dobima, ali istina je da se prirodna koncentracija vode u organizmu godinama smanjuje. Ovo najčešće stanje kože pogađa podjednako muškarce i žene. Ukoliko kožu ne hidriramo, ona brže stari, a ne zaboravimo – KOŽI NIKADA NIJE DOVOLJNO VODE!

Kako dolazi do dehidratacije kože?

Loša i nezdrava ishrana (premalo proteina, nedovoljan unos vode, pušenje cigareta, unos alkohola) utiču nezdravo na kožu i pospešuju njenu isušenost.

Dehidratacija kože nastaje usled slabljenja zaštitnog hidrolipidnog sloja kože. Taj film zapravo predstavlja mešavinu vode i masnoće, i njegova je uloga da zaštiti kožu od gubitka vode, odnosno njenog isparavanja. Kada dođe do oštećenja ovog hidrolipidnog sloja, koža počinje da gubi vodu. Kako se tu nalaze kožne ćelije, one polako gube koheziju, odnosno nosu više povezane kako treba, te se polako stvara prostor koji omogućava da voda ispari.

Boravak na visokim temperatura, pa kako smo rekli i na moru, bazenima, veštački ohlađenim prostorijama… dolazi do isušivanja kože. Međutim, manje poznato jeste da zapravo urbana sredina kojoj smo gotovo svi svakodnevno izloženi (izduvni gasovi, smog, duvanski dim…) utiče na dehidrataciju kože i njeno preveremeno starenje.

Proizvodi za čišćenje lica na bazi sapuna i alkohola dodatno isušuju kožu, te ih treba izbegavati. Takođe, nepravilna upotreba kozmetičkih sredstava može narušiti hidrolipidni sloj kože. Naime, upotreba preparata namenjenih masnom tipu kože kod suvog tipa stvara potpuni šok! Dodatno isušuje kožu i uništava površinski sloj. Stoga je neophodno za masnu/mešovitu kožu uputrebljavati fluide ili emulzije, za normalnu kožu klasičnu kremu, a za suvu kožu koristiti obogaćene kreme.

KAKO SPREČITI DEHIDRATACIJU I HIDRIRATI KOŽU?

Generalno, brigu za najveći ljudski organ, koji doseže čak 2 m2, potrebno je sprovoditi tokom cele godine. Zašto posebno obraćamo pažnju na hidrataciju?

Upravo zato što iz ovog nažalost, najčešćeg stanja kože, proističu mnoge posledice. Jedna od njih jeste prevremeno starenje, jer iz dehidratacijskih linija nastaju bore. A kako organizam kada gubi tečnost prvo „krade“ vodu koži, onda shvatamo da joj se moramo u potpunosti posvetiti. Međutim, posebno nega nakon vremena provedenog pod direktnim sunčevim zracima, i svim nabrojanim faktorima, gde je i more, mora biti adekvatna. Koži je potrebna hidratacija, a i poseban tretman za koji nije potrebno odlaziti u skupe kozmetičke i SPA centre. Dovoljna je volja i ljubav prema sebi.

A tu su i NUXE dragoceni saveti.

Upotreba nežnih čistača na bazi surfaktanata kokosa delotvorno će uklanjati sve nečistoće, kao i šminku sa usana, lica i očiju. Nije samo make up razlog da čistimo lice. Svakojake nečistoće, preko dana se nakupljaju na koži. Zagađuju je i zatvaraju pore.

NUXE SAVET: Uvek se umivajte mlakom vodom, ni hladnom, a nikako, baš nikako vrućom. Vruća voda će dodatno isušiti kožu. Hladna voda će zatvoriti pore. A kako bismo nakon čišćenja sproveli piling, pore treba da budu što otvorenije. Kako se vrlo često susrećemo za tzv. tvrdom vodom, prepunom kamenca, idealno je lice nakon umivanja dodatno hidrirati losionom, te ukloniti višak kamenca sa kože.

Kako bi ijedan proizvod imao delotvornost, potrebno je da uradimo piling kože, odnosno da uklonimo izumrle ćelije. Piling pruža koži novi sjaj i svežinu. Nakon upotrebe, koža postaje propustljivija, pore čistije, te proizvodi za negu koje koristimo, prodiru u dublje slojeve, a samim tim, delotvornost je veća. Dovoljno je raditi ga jednom nedeljno, i to rukama, ili nežnim rukavicama. Nema potrebe koristiti grube četke i spužvice, jer se dodatno oštećuje hidrolipidni sloj kože.

NUXE SAVET: Voliš kafu? Sada je možeš koristiti i na koži. Dovoljno je da upotrebiš: 2 kašike kafe, 2 kašike maslinovog ulja, kašiku šećera i kapsulicu vitamina E. Pomešaj sve sastojke i nanesi na kožu. Trudi se da piling kružnim pokretima u smeru kazaljke na satu umasiraš. Nakon 20-ak minuta isperi telo nežnom kupkom. Nakon pilinga se umijte hladnijom vodom, kako bi se pore zatvorile.

Pored toga što maske čiste kožu, vraćaju sjaj i umiruju kožu, pomažu joj u hidrataciji, zaglađuju kožu i štite je od spoljašnjih uticaja zagađenja. Koža nakon njih postaje meka, nežna i hidrirana.

NUXE SAVET: Ukoliko ste ovog leta izgoreli na suncu (verujemo da jeste), savršen S.O.S. tretman će bit Creme Fraiche de Beaute SOS hidratantna maska. Masku nanosite nakon pilinga. Nikada ne nanosite na područje oko očiju. Period držanja maske na licu jeste 10-15 minuta. NUXE Creme Fraiche de Beaute S.O.S. hidratantna maska se može ukloniti blaznicom sa lica, ili jednostavno tanak sloj ostaviti da upije. Za savršen rezultat koji će prijati koži, masku rashladite u frižideru. Na taj način koža će probuditi cirkulaciju krvi i kiseonika, te će postati zdrava i sjajna.

Serumi su proizvodi za negu kože koji pomažu kremi da njeni aktivni molekuli dopru što dublje u kožu. Predstavljaju koncentrat, najjače sredstvo koje deluje direktno na izglađivanje bora i hidrataciju kože i uvek deluje dubinski.

Serum ima mnogo jače delovanje od kreme. Imaju lagane i vrlo prijatne teksture. Zapravo, najbolji odgovor bi bio da je serum vrlo poželjan svakodnevni tretman kako bi naša omiljena krema, bilo dnevna ili noćna, imala potpun i delotvoran efekat.

Odličan borac protiv starenja je smešten najčešće u ovaj koktel!

Pored zdravih životnih navika, na redu je upotreba kometičkih proizvoda pažljivo odabranih za naš tip kože. Baš svakom tipu kože je potrebna hidratacija. Najčešća greška jeste da mnogi masnu kožu isušuju ne bi li joj pomogli. Potpuno suprotno! Stalnim isušivanjem masne kože, ona gubi zaštitni sloj koji bi čuvao vlagu pod njom, te stoga ona sve više gubi vodu, zbog nedostatka zaštitnog masnog hidroplipidnog sloja. Ona zato počinje da luči sve više sebuma, a ujedno postaje dehidrirana, s previše masnoće, a premalo vlažnosti. NUXE je inovirao Creme Fraiche de beaute liniju namenjenu čak i osetljivoj koži. Bogatstvo 8 biljnih mleka, uz ekstrakt crvene morske alge utiče na sintezu hijaluronske kiseline. Crvena morska alga pojačava spoj između ćelija i ne dozvoljava da voda ispari.

NUXE je uveo potpunu novinu u sveut kozmetike, jer je dokazao da epidermis sintetiše čak 4x više hijaluronske kiseline nego dermis. Hijaluronska kiselina daje koži volumen i punoću. Pored pomenutog, Creme Fraiche de beaute linija deluje na sprečavanje zagađenja kože kojima smo kako smo već rekli izloženi svakodnevno u urbanom životu. Zagađenja koja utiču na preveremno starenje kože.

Nadamo se da će NUXE priča o blagodetima hidratacije, i posledicama dehidrirane kože biti podstrek da najmanje dva puta godišnje uključimo u redovnu negu lica hidrataciju. Jer baš svi tipovi kože su žedni.

TEST

Kako da znam da li je moja koža dehidrirana?

Nakon umivanja lica, a pre stavljanja kreme, tvoja koža te zateže.

Baš svi tipovi kože mogu biti dehidrirani – mešovita, masna, koža sa aknama, normalna, kao i suva!

DA LI STE ZNALI?

Do trenutka kada osetimo žeđ, telo je već izgubilo 10% vode!

Ukupna količina vode u koži iznosi 6-8 litara

Godinama količina vode u koži opada

2 litra vode koju dnevno popijemo nisu dovoljna da ugase žeđ kože

Suva i dehidrirana koža je znatno osetljivija i manje otporna na sve spoljašnje uticaje

Dehidratacijske linije na koži uzrokuju nastanak bora

Dehidriran organizam “krade” vodu koži

Hijaluronska kiselina je sunđer naše kože

Dehidrirana koža brže stari

Život u urbanoj sredini utiče na dehidrataciju i starenje