Danas u eri šampona za suvo pranje kose, postavlja se pitanje: Koliko puta nedeljno je uopšte potrebno prati kosu?

Naravno da nije svejedno je li kosa suva, normalna ili se pojačano masti, ali za zdravlje i lepotu kose, svakako je potrebno redovno je čistiti od nečistoća, čestica prašine i smoga, kao i proizvoda za stajling i suvo pranje kose.

Učestalost pranja kose zavisi od brojnih faktora, poput svakodnevnog vežbanja u teretani, plivanja, zagađenja u vazduhu, bojenja kose ili obilnog korišćenja proizvoda za stajling. No najčešće se preporučuje prati kosu u zavisnosti od tipa kose, kako bi joj se omogućilo da uvek bude čista, zdrava i lepa.

SUVA KOSA

Kod suve kose, potrebno je prati kosu maksimalno 2 puta nedeljno i to nežnim, neagresivnim šamponom s hranjivim i hidratantnim sastojcima. Uz obavezno nanošenje hranljive čarobne maske za kosu koja će je dodatno nahraniti i pružiti joj svilenkastu mekoću.

Suva kosa ne trpi peglu i figaro. Dodatno se narušava njena hidriranost, te postaje i oštećena.

MASNA KOSA

Kod pojačanog mašćenja kose, preporučuje se prati kosu svaki dan, ali s izuzetno blagim šamponom koji neće narušiti prirodni ph vlasišta ili svojim preagresivnim sastojcima uzrokovati dodatno pojačano lučenje sebuma.

Mali trik za masnu kosu: birajte prozirne šampone. Oni obično ne sadrže sastojke koji intenzivno hrane suvu kosu, a koji bi masnu mogli dodatno zamastiti, poput ulja i silikona. Takođe, izbegavajte i 2 u 1 šampone koji već sadrže regenerator u sebi jer mogu dodatno zamastiti vlasište.

Jako je važno masnu kosu nikada ne treba ispirati vrućom vodom.

NORMALNA KOSA

Za najzahvalniji, normalni tip kose preporučuje se prati kosu onoliko koliko je potrebno, u zavisnosti od toga koristimo li proizvode za stajling, znojimo li se više ili živimo u okolini podložnijoj zagađenju. Preporuka je ipak od 2-4 puta nedeljno.

Normalna kosa sija zdravim sjajem i potpuno je drugačija od masne. Mekana je na dodir i lagana za stilizovanje. i istina je, uvek je najlepše imati normalan tip kose.

Čuvajte lepotu i zdravlje svoje kose uz ova 3 trika:

  • Ne perite kosu vrućom vodom
    Vruća voda intenzivno isušuje našu kožu, ali i kosu, pa se kod pranja uvek preporučuje topla ili mlaka voda, a mlaz hladne vode za završno ispiranje daće joj dodatan sjaj.
  • Peškirom tapkajte, a ne trljajte kosu
    Kada je mokra, naša je kosa podložnija lomljenju, pa trljanje kose peškirom samo uzrokuje dodatno oštećenje vlasi. Radije nežno peškirom tapkajte kako biste upili višak vlage.
  • Ako morate fenirati, neka vazdug bude prijatno topao
    Jednako kao i voda, i vruć vazduh iz fena oštećuje folikule vlasi, pojačava lučenje sebuma na vlasištu, ali isušuje samu kosu. Zato podesite fen na mlaki ili umereno topli

A da li ste znali da dužina vaše kose govori o vama?

1. SAMOUVERENA

Dame čiji lik krasi kratka frizura jedne su od najboljih vođa. Samosvesne, organizovane, žene koje naprosto plene samopouzdanjem. Za njih je život brzina i prava avantura. O, kako su samo srećne kada odmah po buđenju uz par trikova vrlo lako nameste svoju frizuru i uz crveni karmin krenu u novi dan!

2. REALNA

»Uvijanje u šareni papirić« za tebe je besmisleno. Uvek, ali baš uvek si borac za istinu, te ublažavanje situacije kod tebe nije moguće. Prijatelji koji okružuju ovakve dame znaju uvek na čemu su sa njima. Osoba sa paž frizurom nikada ti neće reći »možda je vreme da kreneš u teretanu« (čitaj, mnogo si se ugojila draga prijateljice), već njena rečenica »prestani da jedeš slatkiše i vrati se u TOP formu kakva si i bila« biće sasvim idealna poruka da započneš sa novim životnim navikama. Lepo je imati iskrene prijatelje!

3. KOMUNIKATIVNA

Dame koje uživaju da imaju dugu kosu, a da je mogu svezati u rep? Možda i idealne prijateljice. Sa njima ti nikada neće biti dosadno. Biće sreće ako mogu da te nasmeju, da ti ulepšaju dan. Izgovor »umorna sam posle džoginga« kod nje nije moguć. Za vrlo kratko vreme će se srediti, oprati kosu iako nema vremena da se isfenira. Napraviće nedoljivi rep i upustiti se u novu avanturu tokom koje ćete prepričati ceo dan koji je za vama. Organizovana, uvek je spremna da pomogne, ali i lako se naljuti ukoliko je napeta.

4. BEZBRIŽNA ZAVODNICA

Ponekad detinjasta, ali uvek je tu za tebe. Voli avanture, provod. Svesna je svojih aduta i neće se libiti da kad-kad zamahne bujnom dugom kosom te ostavi bez daha svog partnera i dobije ono što poželi. Vrlo je svesna svojih mogućnosti i zapravo za nju ne predstavlja veliki problem što kasni na dejt. Ipak, potrebno je urediti lepu dugu kosu i zasijati poput zvezde.

Želiš da budeš i ti svaka od ovih tipova ličnosti?

Onda pripremi sebi Čarobnu masku za kosu!

Nestašne lokne, kosa bez sjaja ili suva i oštećena kosa će sada uživati!

Ukoliko je tvoja kosa normalna ili suva, 1 – 2 puta nedeljno pre pranja Čarobno suvo ulje našpricaj na kosu sa udaljenosti od 10 cm, i ostavi da odstoji minimum 20 minuta. Za još bolji efekat, uvij kosu u peškir i prespavaj sa dragocenim sastojcima u svojoj kosi. Prilikom odabira šampona uvek biraj onaj koji pogoduje vrsti vlasišta (normalna, suva, masna…) , a balzam uvek izaberi prema vrsti kose.

Nakon pranja šamponom, svega par kapi utrljaj u dlanove i pre sušenja fenom prođi preko krajeva kose. Ne zaboravi, kosa će ti biti zahvalna ukoliko svakog jutra, nakon što se lepo očešljaš, sa kapljicom utrljanom u dlan, takođe modeluješ svoju frizuru. Na ovaj način ćeš izbeći njeno isušivanje i lomljenje.

Čarobno suvo ulje Florale