Skijanje, jedan od lepših i uzbudljivijih sportova moglo bi se reći. Iako se letu i moru mnogo radujemo, veliki broj ljudi cele godine živi za tih 10-ak dana provedenih na planini. Minus, sneg, vejavica, vetar… Podjednako su dovoljni razlozi da najveći ljudski organ, kožu, zaštitimo od negativnih spoljašnjih uticaja. Znamo da se za sunčanje pripremamo jako dugo, ali ni ovaj ekstremni sport, skijanje, ne treba olako shvatiti. Potrebne su nam tzv “visinske pripreme”.

S obzirom da je koža koja nosi ulogu najvećeg ljudskog organa, površine čak 2 m2 jedan od prvih linija odbrane tela i ujedno naš najveći imunološki sistem, neophodno je pripremiti je za uslove kojima će biti izložena.

#1 Hidratacija kože pre i posle skijanja

Svakako, jedan od prvih koraka jeste hidratacija. Hidrirana koža je spremna da se odupre negativnim spoljašnjim uticajima, jer se time jača kožna barijera. Nasuprot hidriranoj koži, suva i ispucala koža podloga je za razvoj oboljenja. Jer upravo ispucala koža, na sebi nosi pukotine koje su idealno stanište za bakterije, što dodatno rezultira bolesnim stanjem kože. Dermatolozi savetuju svakodnevnu hidrataciju kože celog tela, ne samo lica, jer i uprkos nezi, godinama koža postaje sve suvlja te joj je tako potrebna sve veća nega i dodatna hidratacija.

Odaberite za svoju kožu Creme Fraiche liniju koja predstavlja kombinaciju crvene morske alge i biljnih mleka koji će je zaštititi od prevremenog starenja koje izazivaju zagađenja okoline, te joj pružite i 48h hidrataciju.

#2 Sunce – prijatelj koji iziskuje obazrivost

Kada govorimo o suncu, ono ništa manje nije ni korisno, a ni štetno zimi. Zapravo, zbog visokih nadmorskih visina, sunčevi zraci imaju mnogo veću jačinu, te je time i faktor zračenja veći. Dodatno, sunčevi zraci koji se odbijaju od snežne površine reflektuju se na našoj koži. Stoga, neophodna je dodatna UV zaštita prilikom izlaganja zimskom suncu. Izlaganje sunčevim zracima uz dodatak UV zaštite sprečiće znakove starenja kao što su gubitak elastičnosti kože, iritacija, opekotine, promena pigmentacije.

#3 Voda – tečnost koja je neophodna i na -20

Najzdraviji napitak, reklo bi se. Nije nam neophodna samo onda kada se znojimo. Zapravo, nužna je i na najvećem minusu. Unos dovoljne količine tečnosti u organizam pomoći će da se koža odupre negativnim spoljašnjim uticajima. Kada govorimo o vodi, nezaobilazno je i tuširanje. Zapravo ovaj ritual koji sprovodimo u bilo koje doba dana, pred izlazak na sneg nije baš preporučljiv. Prvo, posle tuširanja znojenje može biti pojačano, što u kontaktu sa niskim temperaturama može dovesti do prehlade. Takođe, tuširanje veoma toplom vodom i invazivnim kupkama može oštetiti kožnu barijeru te je predodrediti za razvoj kožnih oboljenja. Kraće tuširanje uz mlaku vodu, i nanošenje NUXE Body Lait Fluid Corps Hydratant 24H, hidratantnog mleka, preduslov je da uživate u zimskim danima.

#4 Rukavice – modni detalj vredan zdravlja

S obzirom da su ruke deo tela koji je u mnogome pored lica izložen spoljašnjim uticajima, potrebno je dodatno ih negovati po hladnom vremenu. Proizvodi bogati biljnim uljima pomoći će da se koža obnovi i zaštiti od spoljašnjih uticaja. Omiljena krema za ruke bogata vitaminom večne mladosti, vitaminom E, usporiće starenje kože. Jer ako su oči ogledalo duše, ruke su ogledalo osobe.
NUXE Rêve de Miel® Krema za ruke i nokte je MUST dnevnog rituala svake osobe. Uz nju će zima biti uživanje.

#5 Ski naočare za zdrav pogled

Kako su naočare nezaobilazan aksesoar na plaži, ski naočare su neophodne tokom uživanja u snežnim radinostima. Obavezna UV zaštita od gore pomenutog sunčevog zračenja, sprečiće da se koža oko očiju kao najtanja koća na celom telu dodatno isušuje. A kako biste je spasili od isušivanja, predeo oko oka ne smemo zaboraviti da negujemo. Antirid kreme na bazi biljnog glicerina pružiće hidrataciju, a prirodna hijaluronska kiselina omekšaće kožu oko oka.

Stvorena da otpiše sve – umor, stres i neispavanost, lagana Nuxellence Zone Regard. Hidratantna krema protiv podočnjaka osvežava i štiti kožubriše podočnjake i bori se protiv svih znakova prevremenog starenja.

#6 Zavodljive usne

Ljuspanje kože usana uz pucanje česta su pojava u zimskim danima. Kako se nalazimo u zagrejanim prostorijama usled koji se koža isušuje pod uticajem suvog vazduha, kao i a pod uticajem vetra i snežnih padavina, usne poprimaju suv i nezdrav izraz. Stoga MUST HAVE svake zimske torbice mora biti hranljiv balzam za usne. Dragocena biljna ulja poput ulja muškatne ruže, uz dodatak karite maslaca umiriće i najnadraženije usne.
Rêve de Miel® Baume Lèvres Balzam za usne pravi je S.O.S. tretman za usne, testiran i u najhladnijim uslovima Kanade.

Uz adekvatnu negu, skijanje predstavlja sport koji će probuditi adrenalin i mnoga naša čula. Uz negovanu kožu i pravilnu ishranu, ova i svaka naredna zima potvrdiće slogan “U zdravom telu zdrav duh.”