Često se susrećemo sa pitanjima devojaka u 30-im godinama ‘’Kada početi sa prvom anti-age kremom?’’. Odgovor bi bio ‘’Započnite odmah jer se sa upotrebom anti-age kreme protiv prvih znakova starenja kreće već u 20-im godinama, a optimalno oko 25-te godine’’.

Nažalost, iskustva pokazuju da žene najčešće počinju sa anti-age negom onda kada bore na njihovom licu postanu vidljive, te se odlučuju na mnogo invazivnije metode poput laserskih korekcija, hirurških operacija, odnosno započinju da razmišljaju o liftingu kože uz pomoć ‘’noža’’.

Kako je naše lice ‘’podloga’’ za iskazivanje emocija, kako u vidu smeha, plača, mrštenja, logičan sled je da su upravo ti prvi znakovi starenja uzrokovani mimičkim pokretima. Kako je koža sve do negde 25. godine fleksibilna po pitanju mimike, tek nakon tog perioda svaki osećaj iskazan na licu ostavlja mali trag koji vremenom postaje sve uočljiviji.

Ono čega možda nismo ni svesni u mladosti, pa i kasnije, jeste da upravo način života ostavlja tragove na koži. Nedovoljno sna, loša ishrana, pušenje, neadekvatna fizička aktivnost ostavljaju tragove na koži. Ono na šta ne možemo uticati, ali možemo sprečiti njegov uticaj jeste svakako oksidativni stres, nastao pod uticajem slobodnih radikala kao jednih od glavnih uzročnika prevremenog starenja kože. Međutim, nekada ulogu ima i genetika. Ljudi svetlije puti i svetlijih očiju doživljavaju promene na koži mnogo lakše u odnosu na tamnopute.

Kako uočavamo prve znakove starenja?

Prvi znaci starenja predstavljaju sitne linije oko očiju i usana. Pored njih, kao sledeći znak možemo uočiti depigmentaciju kože kao znak usporene ćelijske regeneracije. Jedan od glavnih uzroka starenja najvećeg ljudskog organa pored oskidativnog stresa jeste i dehidratacija kože. Javljaju se sitne uočljive horizontalne linije (bore) koje ukoliko se adekvatno ne leče postaju prave, duboke, izražajne bore koje je potrebno adekvatno negovati.

Kako odabrati odgovarajuću anti-age kremu?

Naime, pre svega potrebno je poznavati svoj tip kože. U zavisnosti da li govorimo o suvom, normalnom ili mešovitom tipu zavisi i koji proizvod ćemo odabrati iz odgovarajuće linije za negu lica i svakako ne zaboraviti da je preduslov zdrave kože redovno i temeljno čišćenje.

Pored toga, neophodno je znati da li je koža možda dehidrirana jer kako smo rekli i to može imati uticaj na zdravlje, jer dehidrirana koža nije tip već stanje kože te svaki od pomenutih tipova može se susresti ponekad ili kontinuirano.

Pored tipa kože treba utvrditi i stanje kože, odnosno da li se radi o prvim znacima starenja i vidljivim borama i gubitkom tonusa kože ili su one pak duboke i izražajne, sa pigmentacijskim mrljama koje se javljaju usled hormonskih promena koje su kod žene najizražajnije nakon 48. godine života.

Ono što možda nije svima poznato jeste da je svakako bolji izbor imati dnevnu kremu za dnevnu negu, dok za potrebe sna kože svakako je bolji izbor koristiti noćnu, jer upravo ono što noćne kreme razlikuje od dnevnih jeste svojstvo detoksikacije i regeneracije ćelija kože koje se upravo odvijaju tokom noći, kada naša koža ode na počinak. Tada je potrebno podstaći je na regeneraciju koja se odvija od 22h pa narednih 6 časova kada se obnavljanje ćelija odvija 6-8 puta brže nego inače. Stoga treba koristiti noćne kreme koje će pospešiti obnavljanje ćelija kože, odnosno uklanjaje bora i vidljivih znakova starenja, vraćajući joj mladost, zdravlje i sjaj.

Kako negovati kožu u predelu oko očiju?

Oči kao ogledalo duše, jedan su od prvih znakova raspoloženja kod čoveka. Pokazuju sreću i tugu, a vrlo često i umor i nedostatak sna. S obzirom da očni mišić dnevno pređe čak 80 km, i napravi preko 15 000 treptaja u minuti, shvatamo da je regiji oko oka potrebna posebna nega, te da nije preporučljivo tretirati je kremama koje su namenjene nezi ostatka lica. Kako je koža oko očiju jako tanka nega mora biti adekvatna, kako bi se podočnjaci i bore na pravilan način tretirali.