Svi volimo osunčanu kožu, naročito tokom letnjih meseci. Međutim, činjenica je da preterano izlaganje suncu može da dovede do oštećenja kože i da ubrza proces starenja.

Srećom, postoje načini kako možemo zaštititi kožu. Manje izlaganje sunčevim zracima može pomoći pri prirodnoj odbrani kože jer se na taj način aktiviraju melanociti, pospešuje obnova kože i doprinosi njenom zdravlju. Sunčanjem se pospešuje hormon ”sreće” serotonin koji doprinosi boljem raspoloženju. Sunce pomaže u proizvodnji vitamina D koji je neophodan za apsorpciju kalcijuma i učestvuje u formiranju kostiju.

Ukoliko želite da se prepustite sunčevim zracima bez bojazni za svoju kožu ispoštujte 13 saveta za zaštitu kože od sunčevih zraka.

1.  U popodnevnim satima budite u hladu

Između 11h i 16h izbegavajte izlaganje suncu koliko god je moguće. To je ujedno najtopliji deo dana i najštetniji za kožu.

2. Pijte dosta vode

Većina krema za zaštitu kože od sunca štiti kožu i ujedno hidrira, ali je ipak neophodno unositi dovoljnu količinu tečnosti. Hidrirana koža je zdrava koža, a leti se usled vrućina lako dehidrira.

3. Klima uređaji isušuju kožu

Kada ste u klimatizovanim prostorijama vodite računa da vam koža bude pokrivena, posebno dok ste u avionu. Obezbedite redovnu negu kremama koje će vam osigurati hidrataciju kože.

4. Zaštitni faktor je obavezan

SPF je skraćenica od Sun Protection Factor, odnosno zaštita od sunca. Ono nam govori koliko možemo dugo biti izloženi suncu pre nego doživimo oštećenja od UVB zraka. Npr. SPF 10 blokira 90% UVB zraka i 70% UVA zraka. SPF birate u skladu sa svojim tipom kože. Zavisi u kom delu sveta se nalazite nanošenje kreme može biti češće ili ređe.

5. I oblačni dani mogu dovesti do oštećenja kože

Ne zaboravite da čak i oblačni dani mogu izazvati oštećenja na koži pa je stoga upotreba hidratantnih krema sa SPF od velikog značaja za zaštitu kože i pružiće joj sigurnost.

6. Ključ je u dobroj pripremi

Kada izlazite napolje neophodno je da zaštitu nanesete 15 – 20 minuta pre izlaska na sunce.

7. Zaštita “od glave do pete”

Kada ste izloženi suncu treba da spovedete mere zaštite svih delova tela. Ruke, vrat, uši, grudi – i naravno ne zaboravite stopala! Šteta naneta sunčevim zracima izaziva starenje kože. Samo zaštićena i hidrirana koža ostaje mlada i zdrava.

8. Nove letnje rutine

Promena nege kože u vrelim danima treba da bude ”letnja specifičnost”. Mnoge žene ne menjaju kreme u letnjim danima već i dalje koriste teške kreme koje u ovom dobu godine nisu potrebne. Za letnje dane se preporučuju laganiji proizvodi poput seruma, temeljno čišćenje kože i piling kože najmanje jednom nedeljno.

9. Ako želite savršen ten obezbedite telu piling

Piling pre izlaganja suncu obezbediće koži zdraviji i lepši ten i svežiju kožu. Nakon izlaganja suncu uvek koristite za kožu preparate koji ispravljaju, vlaže i vraćaju ravnotežu koži i čuvaju preplanulost kože.

10. Koristite dobar tonik za lice

Izvrsne prednosti tonika za lice često nisu dovoljno naglašene no dobar tonik za lice čuvaće kožu hidratizovanom i svežom tokom celog dana pogotovo ako ste već zadobili opekotine od sunca.

11. Ne zaboravite na reflekciju sunca

Približno 80 % štetnih zraka se odbija od snega, 15 % od peska, 10 % od betona, 25 % od površine vode, dok njih 40 % prodre 50 cm u dubinu (odvisno od njene turbulencije). Zapamtite da kada dođe vreme za skijanje da su sunčevi zraci na većim nadmorskim visinama još opasniji.

12. Preparate za sunčanje čuvajte u hladu

Izbegavajte čuvanje proizvoda za sunčanje na toplim mestima jer to može uništiti njihove zaštitne filtere. Neka su vam dostupni, ali uvek u senci.

Sunčani zraci su za nas od velikog značaja. Doprinose povećanju nivoa vitamina D, poboljšavaju raspoloženje i donose mnoge dobrobiti. Ali sa suncem moramo biti oprezni i ispoštovati ovih 12 pravila kako bismo uživali u njegovim blagodetima. Kožu posle sunčanja negujte Čarobnim suvim uljem Huile Prodigieuse, a uveče za efekat glamura nanesite Huile Prodigieuse Or Čarobno suvo ulje sa zlatnim sjajem.

13. Zaštitite kosu

Morska so, pa i hlor u bazenima u mnogome pored UV zraka isušuju kosu. Stoga je neophodno 2-3 puta nedeljno prirediti uživanciju kosi u vidu maske. Predlažemo da je naprskate Huile Prodigieuse® Čarobnim suvim uljem i ostavite da prenoći, a nakon toga operete omiljenim šamponom. Njegova nova formula obogaćena arganovim dragocenim uljem daje kosi potpuno neverovatne rezultate koji su potvrđeni od strane profesionalnih frizera. Kosa je mekša, obnovljena, sjajnija i jača.